54654

ТВ премиера на филмот „Последниот Македонец“ на МТВ 1

 

Недела, 4 март, 21.15 часот - играно документарен филм

 

Posledniotmk1

 

За историчарите она што се случило во 1913-та година е свршен факт. Заговор против постоењето на тогашна Македонија како самостојна држава и покрај надежите дека таа би можела да добие независност и пред Албанија; земја која според своите етно- граници не била помала ниту од Грција ниту од Србија.

 

Posledniotmk2

 

Но, одлуката донесена во Букурешт со помош на Големите сили ја распарчува и како територија и како народ. Тие последици ќе останат и еден век потоа. Како независна држава создадена многу подоцна по Букурешт, Македонија се соочува со проблемот на: името, идентитетот, црквата, интеграциите.

 

Posledniotmk3

 

Она што се случувало во 1913-та година има влијание и денеска. Зошто Македонија во перидот пред Букурешкиот договор, но, и помеѓу Балканските војни не можеше да создаде сојузници кои ќе ја поддржат независноста? Зошто братоубиството заради сојузништвото со Бугарите, Србите или Грците е правило, а не реткост во Македонија?

 

Posledniotmk4

 

Постои ли воопшто некој кој е Македонец од Македонија? „Последниот Македонец- Патот до истребувањe“ дава многу одговори, но и наметнува дилеми кои инспирирани од содржината би можеле да се дискутираат во научните кругови на Балканот помеѓу балканските политичари, па и пошироко.

 

 

Сашко Коцев, Ненад Нацев, Славиша Кајевски, Зоран Лјутков, Рубенс Муратовски, Петар Горко, Валентина Грамосли во филмот на Илија Пиперкоски, ексклузивно вечерва на првиот канал на МТВ во 21 часот.

 

Дани | ТВ Пакет

300x300 Min

SIDEBAR TOP BANER 1

SIDEBAR TOP BANER 2

Baner Idance

Bannerprimetime

Ексклузивно

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Телевизија

Забава

МК Сцена

Единствен телевизиски информативен портал во Македонија © ТВ Пакет 2009 - 2012