54654

Битката кај Дрина во познатиот српски филм е вечерва на Алфа

 

Недела е ден за српски филм на Алфа

 

"Маршот на Дрина" е југословенски филм од 1964 година во режија на Живорад Жика Митровиќ. Дејството е заснована на историски настани, Церската битка. Филмот не е хроника на битката, туку ги прати дејствата на артилерискиот баталјон Комбинирана дивизија и духовната состојба на нивните војници кои потекнуваат од различни слоеви на српското општество на почетокот на 20. век. Снимен е по повод 50 годишнината од битката, а во голем дел и со помош на преживеаните учесници.

 

Marsnadfrina1

 

Приказната започнува со општа мобилизација во Србија. Артилерискиот стар водич Веца, кој потекнува од богато банкарско семејство, распореден е во артилериската единица. Во минатата војна, бил член на една комисија која набавувала топови. Неговата фамилија сега сака да го постави пак во истата комисија, но тој сака да се приклучи на војниците и да се тргне во војна.

 

Marsnadfrina2

 

Па така, единицата тргнува во поход во Аранѓелковци, додека нивните команданти на чело со пешадискиот мајор Курсул имаат состанок. На тој состанок заклучуваат дека Австроунгарија ќе ја нападне Србија преку реката Дрина, а не преку реката Сава како што се очекувало. Битката кај Дрина е време за почне вечерва на Алфа, во 18 часот и 50 минути.

 

Дани | ТВ Пакет

 

 

Tropico 300x250

1111bebe Humanitarna

Baner Idance

Bannerprimetime

Ексклузивно

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Телевизија

Забава

МК Сцена

Единствен телевизиски информативен портал во Македонија © ТВ Пакет 2009 - 2012