54654

Реизбор на гувернер е тема во „Економски магазин“, среда на Алсат М

 

Кој ќе го избере гувернерот на Народна банка ?

 

Политичките партии со различни ставови околу изборот на нов гувернер. Претседателот Иванов бара реизбор на Богов, а Заев тврди дека парламентарната група не го прифаќа Богов за нов гувернер. ДУИ се залага со законот да се овозможи, покрај претседателот, и други институции да предлагаат прв човек на Централната банка.

 

Ekonomskiguverner

 

 Според позитивната законската регулатива, претседателот на државата дава предлог за избор на гувернер, а пратениците во Собранието се изјаснуваат, односно гласаат по предлогот. Мандатот на гувернерот е седум години со право на реизбор за уште еден.

 

 

Треба ли промени во законот за Народната банка кој сега вели дека единствен предлагач е Претседателот на земјата? Дали двотретинско мнозинство треба да бира гувернер? Ден среда, време за "Економски магазин" во 22.30 часот, по вестите на Алсат М.

 

Дани | ТВ Пакет

300x300 Min

SIDEBAR TOP BANER 1

SIDEBAR TOP BANER 2

Baner Idance

Bannerprimetime

Ексклузивно

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Телевизија

Забава

МК Сцена

Единствен телевизиски информативен портал во Македонија © ТВ Пакет 2009 - 2012